Η Διαμεσολάβηση, ένας εξωδικαστικός τρόπος επίλυσης διαφορών που συμβάλει στην ταχεία εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και η Μαρία Τσαούση, Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια, εξηγεί στο Distaff πώς λειτουργεί. Photo by Tim Gouw on Unsplash Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για την νέα διαδικασία της Διαμεσολάβησης , τι είναι, πότε και πού εφαρμόζεται, σε τι διαφέρει από τα γνωστά σε όλους μας δικαστήρια, τι καινούργιο φέρνει, γιατί να την προτιμήσει κανείς και πολλές ακόμα απορίες για όποιον πολίτη δεν κινείται στους παραδοσιακούς χώρους των δικαστικών αιθουσών. Ας πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της και πώς μπορεί να φανεί χρήσιμη στη ζωή μας. Τι είναι η Διαμεσολάβηση; Είναι μια νόμιμη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των αστικών και εμπορικών διαφορών. Με απλά λόγια, είναι ένας νέος τρόπος, θεσμοθετημένος από την Πολιτεία ήδη από το 2010, προκειμένου να λύνονται οι αστικές διαφορές των πολιτών, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να προσφύγουν στα δικαστήρια. Πως γίνεται; Εφόσον και τα δύο μέρη συμφωνήσουν να υπάγουν τη διαφορά τους στη διαμεσολάβηση, αυτή λαμβάνει χώρα ως εξής:
Πως καταλήγει η Διαμεσολάβηση; Εφόσον τα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή αποτυπώνεται εγγράφως, ο δε νόμος παρέχει τη δυνατότητα η συμφωνία αυτή να είναι άμεσα εκτελεστή, με μόνη την κατάθεσή της στην γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου. Αν πάλι η Διαμεσολάβηση δεν καταλήξει σε συμφωνία, συντάσσεται σχετικό πρακτικό και μπορεί να ακολουθήσει η δικαστική οδός. Τι είναι αυτό που προσφέρει η παρουσία του Διαμεσολαβητή στη Διαμεσολάβηση; Όπως είπαμε, ο Διαμεσολαβητής δεν είναι δικαστής, δεν αποφασίζει αυτός για την διαφορά. Ο Διαμεσολαβητής είναι ένας ειδικά εκπαιδευμένος επαγγελματίας, ο οποίος δύναται να λειτουργήσει ανάμεσα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε σύγκρουση, οπότε η μεταξύ τους επικοινωνία είναι δύσκολη, αν δεν έχει διακοπεί εντελώς. Δίνοντας ίσο χρόνο και στους δύο και χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, οδηγεί τα μέρη σταδιακά στο να βρουν μία λύση που να ικανοποιεί τις πραγματικές τους ανάγκες , μία λύση την οποία οι ίδιοι θα έχουν επιλέξει και θα είναι βιώσιμη. Ποιες διαφορές υπάγονται στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης; Στη διαμεσολάβηση υπάγονται όλες οι διαφορές αστικού και εμπορικού δικαίου, στις οποίες τα μέρη έχουν εξουσία διαθέσεως του αντικειμένου τους. Εξάλλου, με το νέο νόμο 4640/2019, καθιερώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η έννοια της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας (ΥΑΣ) διαμεσολάβησης, δηλαδή της υποχρεωτικής ενημέρωσης των μερών πριν την προσφυγή τους στα δικαστήρια, για την δυνατότητα επίλυσης με διαμεσολάβηση των οικογενειακών διαφορών, όπως και των διαφορών της τακτικής διαδικασίας με αντικείμενο άνω των 30.000 Ευρώ. Με λίγα λόγια, διαφορές, όπως οικογενειακές (επιμέλεια, διατροφή κλπ.), διαφορές από συμβάσεις, διαφορές εμπόρων ή εταίρων μεταξύ τους, κληρονομικές διαφορές και πολλές άλλες μπορούν να υπαχθούν στη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης;
Η Διαμεσολάβηση μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά εφόσον επιλεγεί από τα μέρη, αποτελώντας ένα νέο τρόπο επίλυσης, αλλά και γενικά αντιμετώπισης των διαφορών. Και τούτο γιατί πλέον τα μέρη έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να συζητήσουν και να καταλήξουν σε μία συμφωνία η οποία θα εξυπηρετεί τα ίδια και με την οποία θα μπορούν να ζήσουν, αντί να εναποθέτουν την ευθύνη αυτή σε ένα τρίτο κριτή, τον Δικαστή, που ούτε το πρόβλημά τους τον αφορά, ούτε με τη λύση που θα επιβάλει, θα κληθεί να ζήσει ο ίδιος. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μία νέα αντίληψη και νοοτροπία στη κοινωνία, προς την κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων και της βελτίωσης των ανθρώπινων σχέσεων.
0 Comments
Leave a Reply. |
Archives
September 2023
Categories |