Το Μουσείο Ακρόπολης μπαίνει δυναμικά στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας με το κοινό του με το πρόγραμμα "Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης" που μόλις ολοκληρώθηκε. Το πρόγραμμα αναδεικνύει τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους μουσειακούς του χώρους και στο διαδίκτυο και δημιουργεί έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους. Ο νέος ιστοχώρος www.theacropolismuseum.gr που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι μια Διαδικτυακή Πύλη που αποτυπώνει τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του Μουσείου και παρέχει πολυδιάστατη ενημέρωση και ψυχαγωγία.
Παρουσιάζει το Μουσείο και τους εκθεσιακούς του χώρους, δίνει πληροφορίες για την επίσκεψη, τις περιοδικές εκθέσεις, τις δράσεις, τις εκδηλώσεις, τις σχολικές και οικογενειακές δραστηριότητες, την έρευνα, τη συντήρηση, τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα παρουσιάζει, για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσειακό ιστοχώρο, το σύνολο των εκθεμάτων του καθιστώντας τα προσβάσιμα στην παγκόσμια κοινότητα. Τα 2.156 έργα που περιλαμβάνει σήμερα, στα οποία θα προστεθούν σταδιακά και αυτά που φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες του Μουσείου, συνοδεύονται από εκτενείς περιγραφές, διαδραστικό γλωσσάρι, βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο. Ο ιστοχώρος είναι συνδεδεμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά ενώ προσφέρει πληροφορίες για την οργάνωση της επίσκεψης σε τέσσερις επιπλέον γλώσσες. Διαθέτει πολλαπλά εργαλεία αναζήτησης και ανταποκρίσιμο σχεδιασμό ώστε να προσαρμόζεται δυναμικά σε όλες τις συσκευές. Επίσης εξασφαλίζει την πρόσβαση στους επισκέπτες με αχρωματοψία και είναι φιλικός σε άτομα με μειωμένη όραση. Για τους μικρούς φίλους του Μουσείου δημιουργήθηκε μία ειδική ιστοσελίδα, το www.acropolismuseumkids.gr. Η ιστοσελίδα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και τα προσκαλεί να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου διασκεδάζοντας. Ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μία σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Επίσης, δημιουργήθηκαν δύο νέοι χώροι στο δεύτερο όροφο του Μουσείου. Στις οθόνες αφής του Κέντρου Πολυμέσων, οι επισκέπτες μπορούν να πλοηγηθούν στις συναρπαστικές ιστορίες και τις περιπέτειες που γνώρισαν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης. Στην Παιδική Γωνιά, τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται υπέροχες ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.
0 Comments
Στην προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας και την εξοικείωση του αναγνωστικού κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο στοχεύει το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, μία νέα υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της προσφέρει στο κοινό πιλοτικά το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, μία ψηφιακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone.
Η δημιουργία και η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου εντάσσεται στο πλαίσιο του «Σχεδίου Υλοποίησης Μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που εκπονείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η συλλογή του Αναγνωστηρίου περιλαμβάνει βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας με έμφαση στους τομείς της λογοτεχνίας, της ιστορίας, των τεχνών, των επιστημών, αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Η καινοτόμος αυτή υπηρεσία στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας και στην εξοικείωση του κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο. Ειδικότερα, το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της ΕΒΕ είναι μία πλατφόρμα που διαθέτει περισσότερους από 2.800 τίτλους, οι οποίοι προέρχονται από δεκατέσσερις ελληνικούς εκδοτικούς οίκους με μεγάλη παραγωγή ηλεκτρονικών τίτλων. Κάθε εγγεγραμμένος αναγνώστης της ΕΒΕ μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου μπορεί να «κατεβάσει» 36 βιβλία ανά έτος. Επίσης, από τις 19 Μαρτίου 2020, η ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικών τίτλων για κάθε χρήστη μειώθηκε από τρεις σε έναν, η δυνατότητα κράτησης ηλεκτρονικών τίτλων από δύο σε έναν, καθώς και ο χρόνος δανεισμού και ανανέωσης δανεισμού από 20 ημέρες σε 15. Αν θέλετε να διηγηθείτε μία ιστορία ή ένα παραμύθι, μπορείτε να λάβετε μέρος στον 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό των εκδόσεων Ηλιαχτίδα. Με ημερομηνία λήξης 28 Φεβρουαρίου 2021, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
α) Διήγημα (έως 1.500 λέξεις) β) Παιδικό παραμύθι (έως 600 λέξεις) Το θέμα και στις δυο κατηγορίες είναι ελεύθερο. Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει από 5μελή κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούν οι: Στεφανία Καζάκη – βιβλιοθηκονόμος, Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου – Συμβουλευτικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, Πόλα Δρακοπούλου – παιδαγωγός, Βάσια Παπαδοπούλου – Ιστορικός και κριτικός τέχνης και Δέσποινα Φίλιου – συγγραφέας Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν ενήλικες άνω των 18 ετών.
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να στείλουν τα έργα τους στο email: [email protected] αναφέροντας στο θέμα την κατηγορία συμμετοχής τους, με τον εξής τρόπο: α) Στο πρώτο αρχείο θα είναι το έργο τους με το ψευδώνυμό τους, και κανένα άλλο προσωπικό στοιχείο. β) Στο δεύτερο αρχείο θα είναι τα στοιχεία τους: Τίτλος του έργου, Όνομα, Επώνυμο, Ψευδώνυμο, Πόλη, Τηλέφωνο επικοινωνίας, email. Τα είκοσι διηγήματα που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, βάσει της αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής, θα συμπεριληφθούν σε συλλογική έντυπη έκδοση των εκδόσεων Ηλιαχτίδα. Τα δέκα παιδικά παραμύθια που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία βάσει της αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής, θα συμπεριληφθούν σε συλλογική έντυπη έκδοση των εκδόσεων Ηλιαχτίδα. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στις 22 Μαρτίου 2021 στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Ηλιαχτίδα: www.ekdoseisiliaxtida.gr Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα: 2104967338, 6934776847. Η Αντιγόνη γίνεται… παιχνίδι υλοποιώντας μία ιδέα που φιλοδοξεί να εξοικειώσει τα παιδιά με το αρχαίο θέατρο. Πρόκειται για μια διαφορετική Αντιγόνη που δημιούργησε το Δημοτικό θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας» Βασισμένη στην ομώνυμη ηρωίδα του Σοφοκλή, δημιούργησε μία ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή για φορητές συσκευές, την Αντιγόνη. Το παιχνίδι είναι απλό. Μπαίνετε στην Ιστοσελίδα του παιχνιδιού https://antigonigame.gr, παίρνετε το ρόλο της Αντιγόνης και ξεκινάτε την περιπλάνησή σας σε έναν τρισδιάστατο χώρο σε πραγματικό χρόνο. «Καλώς ήρθες, Αντιγόνη! Η επίθεση των Αργείων στη Θήβα έχει μόλις τελειώσει και η πόλη έχει σωθεί. Το σώμα του αδερφού σου, του Πολυνείκη, βρίσκεται κάπου έξω από τα τείχη, παρατημένο στην τύχη του. Θα το αφήσεις εκεί υπακούοντας το νόμο ή θα προσπαθήσεις να τον θάψεις; Η επιλογή είναι δική σου!» «Περιηγήσου στην πόλη της Θήβας χρησιμοποιώντας τα κουμπιά ελέγχου και φτιάξε με τις αποφάσεις σου τη δική σου εκδοχή της ιστορίας».
«Πρόσεξε όμως. Κάθε επιλογή σου μπορεί να σε οδηγήσει σε ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι… Καλή τύχη λοιπόν. Γιατί ο παίχτης Αντιγόνη έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει διαφορετικά μονοπάτια με διαφορετικό τέλος αλλά και γρίφους πως επίλυση». O χορός έχει έντονη την παρουσία του μέσα στο παιχνίδι και αναλαμβάνει το ρόλο του συνοδοιπόρου, του καθοδηγητή αλλά και του αντιπάλου. Ακούγονται οι ηθοποιοί : Ιωσήφ Ιωσηφιδης , Φίλιππος Ψαρράκος /, Ιωάννα Τσιγκουρλά. Σενάριο/Κείμενα: Βαγγέλης Λεμπέσης, Σπύρος Κριτσίκης ,Γιώργος Δ. Λεμπέσης . Επιμέλεια Ήχου: Γιώργος Α. Λεμπέσης Παραγωγή: Filippos Petrikkos Webcore Developers LTD , DESIGN&DEVELOPMENT Olsi Milla – Cubinamics . Επιστημονική Ομάδα: Λεωνίδας Παπαδόπουλος , Θεατρολόγος , Μαρία Αυγούλη – Αρχαιολόγος, Κατερίνα Σέρβη – Μουσειολόγος. |
Archives
January 2023
Categories
All
|