Φανταστείτε ότι υποφέρετε από άγχος, υψηλή αρτηριακή πίεση και άγχος. Έχετε βαρεθεί να αισθάνεστε άσχημα και να ανησυχείτε για την υγεία σας, οπότε τι άλλο μένει από το να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Αφού σας ακούσει και σας εξετάσει, σας δίνει την συνταγή για μία.. επίσκεψη σε ένα μουσείο τέχνης. Σας ακούγεται σαν αστείο stand up κωμωδίας; Κι όμως στο Μόντρεαλ του Καναδά συμβαίνει στα αλήθεια εδώ και περίπου ένα χρόνο στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται τα επόμενες ημέρες. Το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης συνεργάστηκε με μία ομάδα γιατρών εξετάζοντας πώς η πρόσβαση στις εικαστικές τέχνες μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν σωματικές και ψυχικές ασθένειες.
Οι γιατροί συνταγογραφούν επισκέψεις που καλύπτουν το κόστος εισιτηρίων για δύο ενήλικες και δύο παιδιά. Η δόση μιας επίσκεψης σε μουσεία δεν αντικατάστησε φυσικά τα πιο τυποποιημένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά μπορεί να αλλάξει τη δοσολογία που ο γιατρός συνταγογραφεί καθώς, για παράδειγμα, η «έκθεση» στην τέχνη βοηθάει, σύμφωνα με έρευνες, στη μείωση του πόνου ή της δύσπνοιας, την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και την βελτίωση της κινητικότητας. Μία εξήγηση εντοπίζεται στα επίπεδα κορτιζόλης και σεροτονίνης ενός ατόμου. Η σεροτονίνη, η οποία παράγεται στο γαστρεντερικό σωλήνα, ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και την κοινωνική συμπεριφορά, ενώ η κορτιζόλη, που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στην αύξηση της ενέργειας. Έρευνα έχει μετρήσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο των ανθρώπων που μόλις μπαίνουν σε ένα μουσείο και 45 λεπτά αργότερα κι έχει δείξει ότι το επίπεδο της κορτιζόλης μειώθηκε σημαντικά. Τα πιθανά ιατρικά οφέλη από την εμπειρία έργων τέχνης δεν είναι καινούργια, αλλά η ιδέα ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν επίσκεψη σε ένα μουσείο τέχνης αναπτύχθηκε από την Ναταλί Μποντίλ, γενική διευθύντρια κι επιμελήτρια του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ, η οποία αναφέρεται στην πρωτοβουλία ως «μουσεοθεραπεία» και δηλώνει πεπεισμένη ότι η τέχνη προσφέρει βιοχημικές επιπτώσεις στη συναισθηματική και σωματική υγεία μας, διευκρινίζοντας ότι η έννοια εκτείνεται πέρα από τα έργα τέχνης στη μουσική, το χορό και το γράψιμο. «Ο πολιτισμός είναι καλός για την υγεία σας», δηλώνει.
0 Comments
Τι πραγματικά συμβαίνει όταν οι έφηβοι κρατούν στα χέρια τους και χρησιμοποιούν ένα κινητό τηλέφωνο; Την απάντηση δίνει η διαδραστική παράσταση «Bubble Jam» που έκανε πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο Γκριπς του Βερολίνου. Το έργο, που ξεκίνησε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα το 2018 – 2019, είναι του Γερμανού σκηνοθέτη και ιδρυτικού μέλους της πρωτοποριακής ομάδας θέατρου Rimini Protokoll, Ντάνιελ Βέτσελ. Απευθύνεται σε εφήβους από 12 ετών και είναι μια διαδραστική παράσταση, στην οποία το ρόλο των ηθοποιών έχουν οι ίδιοι οι θεατές. Φορώντας στο χέρι τους ένα κινητό τηλέφωνο καλούνται να συμμετάσχουν σε μια διαδικτυακή συνομιλία. Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσουν, οδηγούνται σε σημεία συνάντησης εγγεγραμμένα στο πάτωμα, βρίσκονται με τους χρήστες που έχουν τις περισσότερες κοινές απαντήσεις, χωρίζονται σε ομάδες, οδηγούνται σε μια τελική αποστολή. Όλα τα κινητά τηλέφωνα είναι συνδεδεμένα με έναν κεντρικό υπολογιστή. Ένας αλγόριθμος συλλέγει τα δεδομένα που δίνονται και τα χρησιμοποιεί για τους κάνει εξειδικευμένες ερωτήσεις ή να τους αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Όσον αφορά στο όνομα της παράστασης, ο Βέτσελ πιστεύει ότι «βρίσκουμε τους εαυτούς μας σε «σφαίρες» («bubbles»), σε καθεμία από τις οποίες δημιουργούμε μια αμοιβαία κατανόηση των πραγμάτων. Όλοι συμμετέχουμε σε διαφορετικές σφαίρες, όπως είναι η σφαίρα της οικογένειας ή αυτή των φίλων, όπου υπάρχουν διαφορετικά γλωσσικά παιχνίδια και διαφορετικές συμβάσεις στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Σε αυτές τις διαφορετικές σφαίρες υπάρχουν και εξωτερικές επιρροές». Και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τον Βέτσελ, «είναι το πως μπορείς να χειραγωγήσεις τους ανθρώπους μέσα στις σφαίρες τους». Ο όρος «Jam» παραπέμπει στην έννοια του αυτοσχεδιασμού, οπότε, η ερμηνεία του τίτλου μπορεί να συνοψιστεί στη φράση «Ας αφήσουμε τις φούσκες να αυτοσχεδιάσουν». (πηγή: Deutsche Welle)
φωτογραφία: www.elculture.gr Προβολές κινηματογραφικών ταινιών με ελεύθερη είσοδο από το Δήμο Αμαρουσίου. Κάτι πολύ ενδιαφέρον ετοιμάζει ο δήμος Αμαρουσίου για τους σινεφίλ, την άλλη εβδομάδα.
Στον κινηματογράφο ODEON (Κηφισίας 215, Μαρούσι), θα προβληθούν έξι ταινίες. Οι ταινίες θα προβάλονται κάθε Τρίτη (από τις 5.11.2019 μέχρι και τις 10.12.2019) στις 21:00. Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων «αργεί» ακόμα κι όταν πρόκειται για… αγάλματα, καθώς το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο, έχει μεν 23 αγάλματα ανδρών, που άφησαν το ιστορικό τους σημάδι, αλλά ούτε ένα που να τιμάει τα επιτεύγματα μιας γυναίκας.
Αυτό τουλάχιστον πρόκειται να αλλάξει, καθώς μετά από σχετική απόφαση των δημοτικών αρχών, κατασκευάστηκε μνημείο που απεικονίζει τρεις γυναίκες πρωτοπόρους στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, τις Σούζαν Μπ. Άντονι, Ελίζαμπεθ Κάντυ Στάντον και Σότζερνερ Τρουθ. Το γλυπτό σύμπλεγμα έχει φιλοτεχνήσει η γλύπτρια Μέρεντιθ Μπέργκμαν και τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν τον Αύγουστο του 2020, εκατό χρόνια από τότε που οι αμερικανίδες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου. Ο αρχικός σχεδιασμός δεν περιελάμβανε την Σότζερνερ Τρουθ, η οποία ήταν η μόνη Αφροαμερικάνα που έλαβε μέρος στο Πρώτο Εθνικό Συνέδριο για τα δικαιώματα της Γυναίκας το 1850. Η Τρουθ γεννήθηκε σκλάβα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, απόκτησε την ελευθερία της το 1827 και στα 46 της χρόνια, αφού δούλεψε πολλά χρόνια σαν υπηρέτρια, ξεκίνησε να ταξιδεύει σε όλη την χώρα δίνοντας μαρτυρίες για τα εγκλήματα ενάντια στον λαό της. Προστέθηκε στο γλυπτό ως απάντηση στην κριτική ότι οι Αφροαμερικανές σουφραζέτες αποκλείστηκαν αρχικά. Η Σούζαν Μπράουνελ Αντονι ήταν πρωτοπόρος του Κινήματος για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες κι υπέρμαχος της χειραφέτησης των Αφροαμερικάνων. Η Ελίζαμπεθ Κάντυ Στάντο ήταν αυτή που συσπείρωσε γύρω της μια ομάδα γυναικών που το 1848 συγκαλεί το πρώτο ποτέ συνέδριο στην ιστορία του κινήματος. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η Διακήρυξη των Αισθημάτων (κατά το πρότυπο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας), το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη χειραφέτηση της γυναίκας. Πώς το Facebook μπορεί να γίνει εργαλείο καταγραφής και διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κάθε κτίριο έχει να πει τη δικιά του ιστορία και να επιδείξει την δική του αρχιτεκτονική ταυτότητα και μία ομάδα στο Facebook με τίτλο, ΑΜΕ Αρχιτεκτονική, Μοντερνισμός, Ελλάδα, έχει αναλάβει να «συστήσει» σε κάθε ενδιαφερόμενο αυτά τα κτίρια.
Όπως εξηγεί η Κορίνα Κυριακού, Aρχιτέκτονας Μηχανικός και εκ των ιδρυτικών μελών, η «ομάδα δημιουργήθηκε για να ανακαλύψει και να αναδείξει αρχιτεκτονικά δείγματα μοντερνισμού στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου. Σε μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα, στην ύπαιθρο, στην ηπειρωτική αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα μπορεί κανείς να συναντήσει κτίρια τα οποία επηρεάζονται από τις αρχές της σχολής Bauhaus και του Μοντέρνου κινήματος». Η ομάδα ενδιαφέρεται για τις χρονικές περιόδους του Μεσοπολέμου, δηλαδή οι δεκαετίες του '20 και του '30 και αργότερα οι δεκαετίες '50, '60 και '70. Τα μέλη της αναζητούν ιδιωτικά και δημόσια κτίρια όπως κατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, βιομηχανικά κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία κ.α. αλλά και κάθε είδους κατασκευές οι οποίες χαρακτηρίζονται από την επιρροή του μοντερνισμού. Ευελπιστούν να συμπληρωθεί το κενό που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς σε Αθήνα και προάστια, Κρήτη και Θεσσαλονίκη υπάρχουν ήδη ομάδες με αντίστοιχο αντικείμενο. Υπολογίζουν στην κινητοποίηση των μελών για να ανακαλύψουν τα ίχνη του μοντερνισμού στις περιοχές τους και μέσω της καταγραφής και της ανάδειξής τους να συμβάλλουν όσο γίνεται στην διάσωση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ομάδα δεν είναι επιστημονική, ούτε θα μοιράσει πτυχία μοντερνισμού! Σκοπός της είναι με χαλαρό τρόπο, μέσω γόνιμων συζητήσεων και μέσω της καταγραφής να μας μάθει να κατανοήσουμε, να αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε τον περιβάλλοντα αστικό χώρο με τα καλά του αλλά και με τα προβλήματά του. Μπορείτε να βρείτε τη ομάδα στο facebook: |
Archives
January 2023
Categories
All
|