Λέμε συχνά σε ένα παιδί «μπράβο!» ...που έφαγες το φαΐ σου, που έπλυνες τα δόντια σου, που κατέβηκες την τσουλήθρα, που δεν χτυπάς τους άλλους, που πήγες το ποτήρι σου στη θέση του, που διάβασες τα μαθήματά σου, που μίλησες ευγενικά, που κάνεις γυμναστική, που πήρες καλούς βαθμούς, που πρόσεχες το αδελφάκι σου... και ακόμα πιο συχνά λέμε «Μπράβο είσαι καλό παιδί!». Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την επιβράβευση για να καταφέρει το παιδί κάτι π.χ. «θα σου πάρω το αυτοκινητάκι αν είσαι ήσυχος ή θα σου βάλω αυτοκόλλητα κάθε φορά που θα πηγαίνεις τουαλέτα ή θα φας παγωτό αν πάρεις καλούς βαθμούς...». ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ; Ο στόχος μας πάντα είναι να εμψυχώσουμε τα παιδιά, να τους δώσουμε κίνητρο να προσπαθήσουν κι άλλο, να δυναμώσουμε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους, να ενισχύσουμε τις δεξιότητές τους, να τα βοηθήσουμε να αναλάβουν πρωτοβουλία, να νιώθουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους κλπ. Ας σκεφτούμε όμως για λίγο, γιατί άραγε αυτό που έκανε το παιδί, φροντίζοντας το χώρο του, τους άλλους ή τον εαυτό του, δείχνοντας νοιάξιμο, φροντίδα, εσωτερικό κίνητρο, πρωτοβουλία, προσπάθεια, βούληση κ.λπ. να πρέπει περάσει από την δική μας κρίση, αξιολόγηση, επιβράβευση; Είναι σαν να μην έχουμε πίστη στην ίδια του την κρίση. Το μικρό παιδί που κατεβαίνει από την τσουλήθρα, στρέφει όλη του την προσοχή στα μάτια και τη φωνή της μαμάς του που είναι υπερχαρούμενη και φωνάζει «Μπράβο κατέβηκες την τσουλήθρα!», όχι στη χαρά που νιώθει μέσα του, όχι στις δεξιότητες ισορροπίας που βελτιώνει, όχι στο σώμα του ή στο πώς θα πιάνεται, όχι στον φόβο που καταφέρνει να δαμάσει, ούτε στον ενθουσιασμό που θα το κάνει να ξαναπροσπαθήσει. Την κοιτάζει συνέχεια και περιμένει το μπράβο της ξανά και ξανά και με όλο και μεγαλύτερη ένταση και αλίμονο αν αυτή σταματήσει να το λέει και γυρίσει να μιλήσει σε κάποιον άλλο. Χρειάζεται επομένως να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί όπως φαίνεται από τις έρευνες ο έπαινος εύκολα μπορεί να αποπροσανατολίσει ένα παιδί, να δημιουργήσει προβλήματα ή και να ενισχύσει αυτά που επιδιώκει να αποτρέψει. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο έπαινος και η επιβράβευση (όπως και η τιμωρία):
Γενικά ο έπαινος δημιουργεί εξωγενή κίνητρα στα παιδιά αντί για εσωτερικά, και η έντασή του χρειάζεται να αυξάνεται όλο και πιο πολύ με την πάροδο του χρόνου για να τα ικανοποιεί. Εάν αυτό είναι κάτι που ΔΕΝ θέλουμε, τότε πρέπει να κάνουμε και τις αντίστοιχες επιλογές. Εάν δεν μπορούμε να αποχωριστούμε το μπράβο από τη ζωή μας, ας σκεφτούμε γιατί συμβαίνει αυτό και ας δούμε για άλλη μια φορά αν ο τρόπος που εμείς έχουμε μεγαλώσει (δηλαδή με επιβράβευση, επαίνους, βραβεία, δώρα κ.λπ.), βγαίνει ως αυτοματισμός στον τρόπο που φερόμαστε στα παιδιά μας. ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ; Αληθινή ιστορία: Ο γιος μου (2,5 χρόνων) μου λέει ενθουσιασμένος «μαμά πήγα μόνος μου στο μπάνιο!» Εγώ μόλις έχω ακούσει και διαβάσει για τις επιπτώσεις του επαίνου και προσπαθώ να καταπνίξω το αυτόματο, τεράστιο «μπράβο αγόρι μου, τι καλό παιδί που είσαι!» που με κυριεύει. Καταφέρνω τελευταία στιγμή να πω «και πώς σου φάνηκε;» με έναν συγκρατημένο ενθουσιασμό. Η απάντησή του όμως με καθησύχασε αφού με μεγάλη χαρά μου είπε «ήταν τέλεια!». Εκείνη τη στιγμή βίωσα βαθιά μέσα μου το τι σημαίνει να αφήνουμε το παιδί να βιώνει τα δικά του συναισθήματα και να μην τα «κλέβουμε» και τα κάνουμε δικά μας. Στην συνέχεια, όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Ποτέ δεν χρειάστηκε να με ενημερώνει -κάθε φορά που πήγαινε στην τουαλέτα- για να δει την δική μου χαρά ή για να πάρει αυτοκολλητάκι (ομολογώ ότι τα είχα έτοιμα) αλλά του αρκούσε η δική του αίσθηση χαράς και περηφάνειας που μπορούσε να φροντίζει κάποιες από τις ανάγκες του μόνος. Άλλες καθημερινές ιστορίες: Στο παιδί που βουρτσίζει τα δόντια αντί για «Μπράβο που βούρτσισες τα δόντια σου!» μπορούμε να πούμε κάτι σαν «βλέπω το έκανες με μεγάλη προσοχή!» ή «είδα ότι έκανες κυκλικές κινήσεις!» κλπ. Τονίζουμε και πάλι ότι αυτό είναι κάτι που έκανε για τον εαυτό του και όχι κάτι που πρέπει να περάσει από τη δική μας αξιολόγηση ή που θα πρέπει να το ανταμείψουμε γι’ αυτό. Ένα παιδί (π.χ. 15 μηνών) κατεβαίνει μια τσουλήθρα με ένα μεγάλο χαμόγελο. Είναι ήδη ευχαριστημένο με τον εαυτό του και αισθάνεται χαρούμενο. Γιατί να θέλουμε να στρέψουμε την εστίασή του σε εμάς; Δεν είναι για εμάς, είναι για αυτό. Αν θέλουμε να σχολιάσουμε το γεγονός, είναι εξίσου εύκολο να πούμε «σου αρέσει πολύ να κατεβαίνεις την τσουλήθρα!» ή «βλέπω κρατιέσαι πολύ σφιχτά!». Έτσι διατηρεί την εμπειρία και τη χαρά του αλλά και παίρνει μία ανατροφοδότηση για κάτι που μπορεί να εξελίξει (π.χ. το κράτημά του). Επομένως είναι σημαντικό να δίνουμε βάση στην ενθάρρυνση και όχι στην επιβράβευση. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; Όταν χρειάζεται ή όταν μας το ζητάει ένα παιδί μπορούμε να το ενθαρρύνουμε περιγράφοντας αυτό που βλέπουμε χωρίς γενικεύσεις π.χ.:
Μπορούμε ακόμα να ρωτήσουμε το παιδί για το πώς ένιωσε ή τι σκέφτεται π.χ.:
Τέλος ίσως να μην χρειάζεται να σχολιάσουμε καθόλου. Ας αφήσουμε το παιδί να αναπτύξει την «εσωτερική του φωνή» χωρίς τον δικό μας «εξωτερικό θόρυβο» Εάν πραγματικά θελήσει τη γνώμη μας, τότε θα μας τη ζητήσει και αν είναι η γνώμη μας που ζητάει και όχι ο έπαινος, τότε αυτά που θα εισπράξει θα είναι πιο ουσιαστικά. Ας δούμε και ας σεβαστούμε το παιδί σαν ένα μικρό δημιουργό ή έναν «ποιητή» αφού προσπαθεί να δημιουργήσει, να οικοδομήσει, να χτίσει, να ποιήσει την προσωπικότητά του και ας σκεφτούμε ότι ποτέ κανένας ποιητής δεν έγραψε τα ποιήματά του για να πάρει το βραβείο ποίησης αλλά μόνον επειδή αυτό του πρόσταζε η ψυχή του!
0 Comments
Η τιμωρία είναι μια λέξη γνωστή σε όλους μας και όταν μιλάμε για αυτήν όλοι φέρνουμε στο νου μας κάποιες εικόνες από διάφορες ήπιες ή λιγότερο ήπιες μορφές της. Photo by Juan Encalada on Unsplash Οι πιο συχνές μορφές που η τιμωρία χρησιμοποιείται σαν μέσο διαπαιδαγώγησης όταν παρατηρείται ανυπακοή ή κάποια κακή συμπεριφορά είναι οι σωματικές τιμωρίες , ο αποκλεισμός από προνόμια όπως π.χ. πρόσβαση στην τηλεόραση, σε παιχνίδια κλπ. και η τεχνική του διαλείμματος (time out) δηλ. η απομάκρυνση του παιδιού από την ομάδα ή από τις δραστηριότητες της. Υπάρχουν όμως και δεκάδες άλλες μορφές τιμωρίας όπως ο εκφοβισμός π.χ. αν δεν έρθεις μαζί μου θα έρθει ο παλιατζής, η μάγισσα κλπ ή αν δεν φας το φαΐ σου θα σε πάμε στο νοσοκομείο, ή αν σκαρφαλώσεις θα πέσεις και θα σου κάνει ο γιατρός ένεση, ή ο συναισθηματικός εκφοβισμός π.χ. όταν δεν με ακούς δεν σε αγαπάω, ή όταν το παιδί μας δεν κάνει αυτό που θέλουμε κι εμείς θυμώνουμε, κλαίμε κ.τ.λ. Τέλος υπάρχουν και οι συνέπειες που η έννοιά τους συνήθως παρεξηγείται και καταλήγουν να μην είναι τίποτε άλλο παρά τιμωρίες π.χ. αν δεν φας το κουνουπίδι, δεν θα πάμε στο πάρκο. Στις μέρες μας έχουν προκύψει και άλλες σύγχρονες μορφές τιμωρίας όπως η θετική τιμωρία, η καρέκλα της Σιωπής και «ων ουκ έστιν αριθμός». Πολλοί συνδέουν την έννοια της πειθαρχίας και της υπακοής με την τιμωρία σκεφτόμενοι ότι όταν ένα παιδί δεν υπακούει τότε η μόνη λύση είναι η τιμωρία. Το κυριότερο επιχείρημα είναι ότι η τιμωρία λειτουργεί αφού κάνει το παιδί να υπακούσει. Οι έρευνες (και η εμπειρία όλων μας) όμως μας έχουν δείξει ότι η τιμωρία δεν εξαλείφει μια συμπεριφορά, απλώς την καταστέλλει (για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα) καθώς και ότι η τιμωρία δεν είναι κατ' ανάγκην αποτρεπτικό μιας πράξης αλλά συχνά είναι ενισχυτικό της πράξης αυτής. Η επίδραση που έχει η τιμωρία στην ζωή των παιδιών είναι τεράστια. Τα κυριότερα αποτελέσματα της τιμωρίας είναι δύο:
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι τιμωρίες διαμορφώνουν παιδιά με αδύναμους χαρακτήρες που δεν μαθαίνουν να εμπιστεύονται την κρίση τους αλλά συνηθίζουν να δρουν και να αποφασίζουν κάτω από τον φόβο και την επιβολή. Γνώμη μου είναι ότι κανένας γονιός -αν κοιτάξει βαθιά μέσα του- δεν θέλει να επιβάλει τιμωρίες. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν γιατί είναι τόσο δημοφιλείς; Ας μην ξεχνάμε ότι η έννοια της τιμωρίας είναι βαθιά ριζωμένη στους περισσότερους από εμάς αφού ήταν η πιο συνηθισμένη μορφή σωφρονισμού είτε στο σπίτι είτε/και στο σχολείο. Ασχέτως του αν πειθαρχήσαμε ή όχι, σίγουρα αν ψάξουμε θα βρούμε κάποια υπολείμματα θυμού, αδικίας, ντροπής, απόρριψης κλπ. που θα μας κάνουν να νιώθουμε άβολα ακόμα και τώρα. Ίσως η τόσο ευρεία χρήση της τιμωρίας να εξηγεί πολλά από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας μας. Έχουμε συνηθίσει με ευκολία να κάνουμε τα πράγματα που μας επιβάλουν οι απαγορεύσεις, η αστυνόμευση, τα πρόστιμα και άλλες φορές ο φόβος ή οι απειλές (πόσο επίκαιρο ακούγεται αυτό) και πολύ σπανιότερα αφηνόμαστε να αποφασίζουμε ελεύθερα ή να κάνουμε κάτι βασισμένοι στην κρίση μας και στο γενικό καλό. Η δική μου εμπειρία λέει ότι ενώ κανένας μας δεν θέλει την τιμωρία, πολλές φορές μας βγαίνει αυθόρμητα να την χρησιμοποιήσουμε γιατί δεν γνωρίζουμε άλλες εναλλακτικές. Κάποιοι άλλοι γονείς επίσης προσπαθώντας να αποφύγουν με κάθε τρόπο την τιμωρία (και επειδή δεν ξέρουν άλλες εναλλακτικές), καταλήγουν στην απόλυτη ελευθερία, κάτι που επίσης δεν βοηθάει τα παιδιά όταν δεν έχουν τις δεξιότητες και την ωριμότητα να την διαχειριστούν. Τί μπορούμε να κάνουμε; Καταρχήν λέμε ΟΧΙ σε κάθε είδους τιμωρία και αλλάζουμε τον τρόπο που βλέπουμε το παιδί. Σταματάμε να σκεφτόμαστε «είναι κακό παιδί γιατί φωνάζει, χτυπάει, δαγκώνει, σπάει πράγματα κλπ» και δίνουμε προσοχή στο ότι ΚΑΘΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ! Κάθε στιγμή που ένα παιδί χτυπάει φωνάζει, κλαίει, δεν τρώει κλπ. προσπαθεί να μας πει κάτι και όλη μας η προσπάθεια χρειάζεται να επικεντρωθεί στο να βρούμε τί είναι αυτό που προσπαθεί να μας πει ή να κάνει και όχι στο ποια θα είναι η πιο κατάλληλη τιμωρία για να το συνετήσουμε. Τα πράγματα που προσπαθεί να μας πει ένα παιδί με την συμπεριφορά του είναι πολύ συγκεκριμένα:
Η τιμωρία έχει σχέση με το πώς χρησιμοποιούμε την δύναμή μας απέναντι στο παιδί ενώ αυτό που πρέπει να επιδιώκουμε είναι το πως θα ενθαρρύνουμε την συνεργασία μας με το παιδί. Αντί για «επειδή κάνεις αυτό θα πάθεις εκείνο» μπορούμε να σκεφτόμαστε «μου δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργεί, τί μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;». Όταν προσπαθούμε να επιβάλουμε τη θέλησή μας στο παιδί τότε δεν υπάρχει συνεργασία. Αντίθετα αν γνωρίζουμε τις αναπτυξιακές ανάγκες του και λειτουργούμε συνειδητά τότε εμπνέουμε και το παιδί μας να συνεργαστεί και να δράσει υπεύθυνα. Στη συνεργασία υπάρχει κοινός στόχος. Δεν είναι τυφλή υπακοή στο θέλημά μας για να μην υποστεί τις συνέπειες. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κάποιον να συνεργαστεί αλλά μπορούμε να τον εμπνεύσουμε και να του τραβήξουμε το ενδιαφέρον. Αντί για «αν δεν φτιάξεις το δωμάτιό σου δεν θα δεις τηλεόραση» μπορούμε να αλλάξουμε την δυναμική λέγοντας π.χ. «βλέπω χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για το πως θα μπούνε τα πράγματα στη θέση τους. Τί σκέφτεσαι γι’ αυτό;». Το πρώτο εμπεριέχει επιβολή εξουσίας, το δεύτερο θέτει το ζήτημα προς διερεύνηση εμπλέκοντας και την άποψη του παιδιού. Ας δούμε πόσο διαφορετικές συνθήκες δημιουργεί η τιμωρία σε σχέση με τη συνεργασία:
Αυτό που προσπαθούμε είναι να εμπνέουμε τα παιδιά μας με αυθεντικά κίνητρα και όχι να τα ακινητοποιούμε με απειλές και φόβο. Ας δούμε αναλυτικά ένα παράδειγμα που πολλές φορές φέρνει αμηχανία στους γονείς και μπορεί να καταφύγουν σε κάποιου είδους τιμωρία: Το 2 χρόνων παιδί μας σπρώχνει ένα άλλο παιδί που έχει έρθει για να παίξει σπίτι μας.
Τα παραπάνω είναι ένα παράδειγμα του πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μία κατάσταση χωρίς θυμό, ένταση ή τιμωρίες αλλά δείχνοντας κατανόηση και εμπνέοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία. Χρειαζόμαστε λίγες γνώσεις, καλή παρατήρηση και την πίστη ότι το παιδί μας μπορεί να τα καταφέρει. Δημιουργώντας ένα ασφαλές και οικείο περιβάλλον που καλύπτει τις αναπτυξιακές ανάγκες για κίνηση, επικοινωνία, τάξη και ανεξαρτησία μπορούμε πολλές φορές να προλάβουμε την λάθος συμπεριφορά (πρόληψη αντί θεραπείας) και να ενθαρρύνουμε την συνεργασία. Αποτέλεσμα θα είναι να μεγαλώνουμε παιδιά με δυνατές προσωπικότητες και υγιή σε σώμα, μυαλό και πνεύμα.
|
Archives
November 2020
Categories |